Alleen brandewijn die geproduceerd wordt in de Armagnac-regio van Frankrijk mag de naam Armagnac dragen. Samen met Cognac is het een van de bekendste soorten brandewijn, maar het verschil…Laat meer zien
Alleen brandewijn die geproduceerd wordt in de Armagnac-regio van Frankrijk mag de naam Armagnac dragen. Samen met Cognac is het een van de bekendste soorten brandewijn, maar het verschil tussen Armagnac en Cognac is meer dan alleen regio en naam.
In tegenstelling tot Cognac, dat twee keer wordt gedistilleerd in pot stills, wordt Armagnac geproduceerd tijdens een enkele distillatie in een kolom distilleerketel. De resulterende drank is vaak voller maar vereist meestal een langere rijpingstijd in vaten.
De productie van Armagnac wordt ook vaak op een minder industriële schaal uitgevoerd, wat leidt tot een overvloed aan kleinschalige bottelingen. De leeftijdslabeling is ook vaak minder dubbelzinnig dan die van Cognac, misschien vanwege de noodzaak dat de drank langer moet rijpen, en flessen worden meestal gelabeld met hun vintage en botteljaar.
Gedeeltelijk vanwege de kleinschalige ambachtelijke productie en de relatief oncommerciële aard van de Armagnac-industrie, kunnen sommige fijne oude brandewijnen uit deze regio gevonden worden tegen minder verheven prijzen dan veel van hun bekendere neven uit de Cognac-regio.