Tijdens het grootste deel van de 19e eeuw was Campbeltown het hart van de whiskyproductie in Schotland. De regio op het uiteinde van het Kintyre schiereiland had tussen de 25 en 30 oper…Laat meer zien
Tijdens het grootste deel van de 19e eeuw was Campbeltown het hart van de whiskyproductie in Schotland. De regio op het uiteinde van het Kintyre schiereiland had tussen de 25 en 30 operationele distilleerderijen op haar hoogtepunt, en voorzag een groot stuk van Glasgow, de lowlands, Engeland en het buitenland van whisky. Maar hun voorspoed bleef niet duren, omdat de blenders’ voorkeur meer richting lichtere stijl ging, zoals die geproduceerd wordt in Speyside. Vele distilleerderijen sloten de deuren. Het lot voor vele werd bezegeld door de depressie in de jaren 1920 en tegen 1935 bleven enkel Springbank en Glen Scotia over.
Vandaag de dag opereren nog drie distilleerderijen in de regio die een rijke, olieachtige, licht maritieme stijl produceren die met Campbeltown wordt geassocieerd. Glen Scotia kan nogal variëren en wordt raar of zelden nog gebotteld, maar Springbank is een baken van traditionele technieken in de regio. Naast de 2,7 keer gedistilleerde Springbank, produceert de distilleerderij ook de driemaal gedistilleerde Hazelburn en de sterk gewaardeerde, dubbel gedistilleerde en geturfde Longrow. Het Springbank team en haar eigenaars opende recent ook de Glengyle distilleerderij, waarvan de jaarlijkse output, onder de naam Kilkerran, op gejuich wordt onthaald.